Cara Buat Cursor Tanpa Guna Photoshop




Assalamualaikum, hari ni Yura nak ajar cara buat cursor tanpa guna photoshop.
Cuba tengok cursor Yura tu!
Mungkin ade sesetengah orang yang tak download Photoshop,kebuntuan nak cursor nama sendiri.
Ok ,jom start.

  • Mula-mula sekali, korang buka laman web pixlr.com dan tekan yang Yura bulatkan tu.

  • Ok ,nanti keluar lah something yang macam ini. Lepastu tekan yang Yura bulat tu...


  • Selepas tu, keluarlah kotak di mana korang buat macam apa yang dalam ni buat. Jangan lupa ,tick tu pun sekali ye!

  • Next, korang tekan yang Yura bulatkan tu. Type nama korang dan adjust ikut suka sampai cantik!


  • Ok ,dah lawa? Kalau nak lawa lagi, pergi dekat yang Yura bulatkan dan RIGHT CLICK dekat situ. Pilih LAYER STYLES. Lepas tu korang tick la mana2 ,sampai cusor tu cantik.


  • Sekarang ni nak buat arrow pulak. Guna kan button BRUSH. Pilih size, jangan besar sangat! Dan lukislah kat penjuru cursor anda tu.

  • Dan siap lukis, tekan Ctrl dan S (secara serentak), nanti keluar macam ni, tekan MY COMPUTER, dan pasti format tu tukar kepada PNG. Lepas tu tekan ok.




  • Sekarang ni pergi ke imgur.com dan tukaran gambar cursor tadi kepada link. Lepas tu buka Dashboard> Layout > Add Gadget > HTML/Javascript dan copy code dibawah.
<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL gambar cursor), progress;}</style><a href="URL gambar cursor" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br />


  • Masukkan URL gambar cursor yang anda dapat di imgur.com tadi Lepas tu save. Siap! 



13 comments

  1. sis macam mane nak tukar cursor tu menjadi link dekat imgur ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh adik pergi imgur.com lepas tu upload gambar, nnt tekan start upload. Nanti dah selesai download ,ambil link yang bawah DIRECT LINK (E-MAIL&IM) lepas tu masuklah dalam code yang akak bagi tu.

      Delete
  2. wow! yura terima kasih kerana berkongsi yea!
    saya nak cuba lahhh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm cuba lah, no need photoshop pon ^^

      Delete
  3. Thanks akak..:) Ziyad dah jadi tapi,dia tak transparent lah kenapa ye? agaknya nak kena save dekat Imgur tu jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh mungkin adik tak tick transparent semasa adik buat step yang ke-3 . Sbb akak punya jadi aje. Pastikan adik ambil link yang bawah DIRECT LINK (E-MAIL&IM) semasa kat imgur.com tu.

      Delete
  4. ha lgi stu...wat tutorial cmner nk wat lagu kat dlm blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada kelapangan , nnt Yura buat.

      Delete
  5. thanks yura. saya buat memang jadi, comel :) hihi,

    ReplyDelete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')