Cara Guna Blog Template Yang Baru



Assalamualaikum dan alhamdulillah.
Berkat kesabaran mengenangkan pembaharuan template blog ,akhirnya Yura berjaya juga discover cara nak guna template baru ni. Itupun lps Yura hantar FEEDBACK dekat pihak Blogger ni. (Beria beno)

Ini apa yang Yura perasan la, sebab Yura bukan pakar sangat.
Harap ianya membantu.

  • Buka Dashboard > Template > Edit HTML 
  • Dan akan tekeluarlah sesuatu yang mcm ni :

  • Ok, lepastu korang tekan icon yang bentuk mcm ►, disitulah code-code yang kite selalu guna itu disembunyikan. (Depend on template masing2)
  • Untuk mencari code, korang kena guna Ctrl + F .
Cara Guna Ctrl + F !!

Ctrl + F dah tak boleh guna macam dulu. 



Pastikan kalau nak guna Ctrl+F mesti click dalam kotak code dulu
Nanti kotak search akan ada kat dalam kotak yang penuh dengan code tu.
Bukan luar kotak ye !

Dan lepas masukkan code yg korang nak cari tu, korang kena tekan ENTER


  • Dekat situ juga ada button Preview Template, supaya kita senang nak preview .

Jadi lepas ni perlu tak guna Expand Widget Template ?

Tak perlu sebab code tersebut sudah pun Expand, so lepas ni tak payah susah2 la..


Nampaknya semua tuto Yura, kena recheck balik sebab template dah berubah. Nanti susah orang lain nak ikut tuto kite. Jadi bersabarlah duhai para Blogger yg senasib dengan ku. 


12 comments

  1. tq..tapi masih baru jadi pening..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaflah kalo tak dpt nak bantu sangat. Ini je yg Yura dpt tolong :(

      Delete
  2. Replies
    1. hmmm maaflah ni aje Yura dapat bantu. >.<

      Delete
  3. Kalau ade tuto yang memerlukan expand widget memang susah. sebab code tu tk de -_- huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu, kena ade kemahiran yg sngt tinggi nak tau psl coding2 ni

      Delete
  4. assalam kak. yang icon macam ► . kena tekan semuanya ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm maksudnya tekan bila nak cari code aje.

      Delete
  5. Ohhh! pening juga sebelum nie, baru faham. hee tq:)

    ReplyDelete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')