Tutorial : Button Visit Counter (Datang Kali Yang ke Berapa)

Awak visit sini dah kali!

Kadang-kadang bila tukar theme blog ni boleh mengelirukan visitor tau. 

'Eh aku pernah masuk ke blog ni?'

'Eh blog baru ke? Dah follow ke belum ekk..'

Jadi Yura memperkenalkan button yang tak boleh di tekan ni.

Korang boleh tukar color background ,font mengikut cita rasa.
Perkataan pon boleh di ubah.

Contohnya mcam :

Alien mendarat [2] kali

Suka awak [ 10 ] peratus

dan macam-macam lagi. Ikut creativity awak lah ye..


HIJAU - warna background
MERAH- warna font/tulisan
PURPLE - warna border sekeliling

Click sini untuk code warna 

  • Dashboard > Layout > Add a gadget >HTML/Javascript
  • Copy semua kod di bawah dan pastekan dalam kotak HTML/Javascript tersebut.
<style>

#credittohelpdesign{background: #cce5e5;color:#fff;padding:3px; font-family:tahoma; -moz-border-radius: 2px;-webkit-border-radius: 2px;border-radius: 3px;border:1px solid #b7dbdb;position:fixed;z-index:1338; warning;top:72px;right:3px;}</style> <div id="credittohelpdesign">Awak visit sini dah <script language=javascript>function getCookieSlsv (offset) {var endstr = document.cookie.indexOf (";", offset);if (endstr == -1)endstr = document.cookie.length;return unescape(document.cookie.substring(offset, endstr));}function GetCookie (name) {var arg = name + "=";var alen = arg.length;var clen = document.cookie.length; var i = 0;while (i < clen) {var j = i + alen;if (document.cookie.substring(i, j) == arg)return getCookieSlsv (j);i = document.cookie.indexOf(" ", i) + 1;if (i == 0) break;}return null;}function SetCookie (name, value) {var argv = SetCookie.arguments;var argc = SetCookie.arguments.length;var expires = (argc > 2) ? argv[2] : null;var path = (argc > 3) ? argv[3] : null;var domain = (argc > 4) ? argv[4] : null; var secure = (argc > 5) ? argv[5] : false;document.cookie = name + "=" + escape (value) +((expires == null) ? "" : ("; expires=" + expires.toGMTString())) +((path == null) ? "" : ("; path=" + path)) +((domain == null) ? "" : ("; domain=" + domain)) +((secure == true) ? "; secure" : "");}function DeleteCookie(name) {var exp = new Date();FixCookieDate (exp); // Correct for Mac bugexp.setTime (exp.getTime() - 1); // This cookie is historyvar cval = GetCookie (name);if (cval != null)document.cookie = name + "=" + cval + "; expires=" + exp.toGMTString();}var expdate = new Date();var num_visits;expdate.setTime(expdate.getTime() + (365*24*60*60*1000));if (!(num_visits = GetCookie("num_visits")))num_visits = 0;num_visits++;SetCookie("num_visits",num_visits,expdate);document.writeln("<font face=verdana color=ffffff>"+num_visits+"</font>"); </script> kali!</div>

  • Kalau nak adjust kotak bagi bawah sikit, tukarkan 72 kepada yang lebih besar. Mcm 100 ke. Kalau nak ke atas sikit ,kurang kan nombor 72 tu .
  • Kalau nak bagi ke kiri , tukarkan RIGHT tu jadi LEFT
  • Kalau nak dia fix (maksudnya kalau scroll pon dia x ikut) ,tukar FIXED ke ABSOLUTE
  • Lepas tu SAVE :)


8 comments

  1. Thank you ! :) dah guna dah tutorial ni ^^

    ReplyDelete
  2. thx nakahime, amat bermakna buat blogger baru yg macam saya yang banyak tak tahu apa -apa

    yr follower #1192

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh alhamdulillah. K follow u back ^^

      Delete
  3. follow blog cik anggur,follow twitter cik anggur,like facebook cik anggur balik di
    http://belogcikanggur.blogspot.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  4. Jom join segmen ABM jom!

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/2014/12/segmen-bloglist-cerita-adinda-baizura.html

    ReplyDelete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')