Syiling Lama


Assalamualaikum. Hai sumerr.
Dalam gambar tu gambar power rangers ye adik-adik akak yg maybe tak kenal ape kejadahnya power rangers itu..

Yura tetibe hari ni nak buat entry berilmiah sket (puih~)
Hehe.. anyway Yura nak tanya agak-agak zaman sekarang ni ada tak manusia yang kumpul syiling lama? 

Hmmm kalau zaman dulu-dulu tu maybe ada la kan. 
Nak nak pulak duit 1 sen yang jarang nak guna.
Atau pon org tu jenis suka travel around the world. 
So maybe dia nak kumpul utk konang-konangan ye dak~

Family Yura suka kumpul old things and duit tu bagi kat anak2 yatim or ibu tunggal,
And one day , kami dapat collect a lot of old things and suddenly terjumpalah a book of old coins gituh.
And bila bukak album tu ,Yura tengok wahhhh...
numerous coins from a lot of countries yg dari zaman mak nenek tahun 60-an pon ado
Malangnya, Yura xde relatives yg minat pulak duit syling lama
so kitorang decide ler nak menjual. Hmmm worth it ke??

entah lah. Zaman sekarang ni ,wujud lagi ke collector old coins ni. 
Rasanya zman sekarang org dok ngumpol follower haha.

Bila difikirkan balik ,pemilik album tu melakukan tindakan yg bijak sngt.
Selain dari bahan kenang-kenangan , kita jugak boleh jual duit syiling ni.

Yura ada cek kat ebay, mmg harga duit syiling luar negara ni mahal .
Ada yg menjangkau seribu ringgit  but then depend la pada keadaan syiling tu.

Tetiba buat research sket tadi, (yg mmg fes time buat)
rupanya nilai duit lama ni bergantung jugak pada ukiran syiling. 
Means kalau duit syiling engkorang di ukir dngn cantik ,mmg mahal lah harganya.
Selain tu, bergantung jugak pada jenis syiling ; emas ke perak ke tembaga ke and etc.

So kalau ada sesapa kat sini yg mmg nak beli duit syiling lama, boleh lah contact Yura.
Ada dr Brunei ,Britain, France,Japan, Indonesia, Malaysia, Korea, Hong Kong, China, And Arabian Countries (yg pasti dia tulis arab n idk which country pftt..)


Bercakap pasal travel luar negara ni, Yura teringat USTAZ DON ada pesan, antara barang yg mesti kita beli utk buat kenangan adalah AL-QURAN. So boleh ah kita tengok macam mana terbitan al-quran dari setiap negara and bandingkan dengan negara kita instead of beli key chain  or baju. ;)



8 comments

  1. macam mana nak beli? berapa harga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm NurulS,Yura cadang kan beli kat ebay cemtu but pilih harga yg berpatutan. Ada yg mahal menggila and ada yg mura nak ampush. Hihi.

      Delete
  2. woahhh how cool was that! *0* kumpul syiling lama best~
    macam tok wan fara pon ada jugak macam album syiling. Fara tak faham sangat pasal benda-benda ni...hehe bila baca entry kak yura berguna jugak~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow tok wan Fara awesome kot. Tak sume org ada hobi cemni. Seriously , i am proud. Haha tq sbb komen adik Fara :3

      Delete
  3. Assalamualaikum ..saya nak tanya..mcm mna nk jual siling lama luar negara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm insyaAllah entry berikutnya Yura share. Yura harap membantu. But knowledge Yura pon limited tsk..tsk..

      Delete
  4. Saya ni cukup lemah dalam bab mengumpul ni sebab suka sepahkan barang hehe. Tapi memang respect ah orang yang dok kumpul2 semua ni, pandai jaga.

    ReplyDelete
  5. betul tu setuju dengan membeli Al-Quran tu.

    btw done follow u dear, follow mine too :) - Noob

    ReplyDelete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')