Effect Fisheye Dengan Photoshop


Assalamualaikum semua. Baiklah hari ni Yura rajin pula nak ajar korang photoshop gambar jadi ala-ala fisheye. Tanpa perlu goPro dan segala jenis device yang mahal-mahal tu. Guna photoshop sahaja tau.



Fisheye tu apa? Ok cuba lihat gambar di bawah.


Gambar di atas ini adalah gambar asal sebelum Yura meletakkan effect Fisheye. Ianya gambar normal atau statik. Makanya, jelas di sini effect fisheye menjadikan gambar tu lebih luas walhal ianya sama sahaja.
Ok, tak perlu nak panjang cerita mari mulakan tutorial. Semudah 1,2,3 jer.


  • Open Photoshop > file > open > masukkan gambar yang anda suka
  • Kemudian right-click pada layer "Background" > Select Duplicate Layer. Klik gmbar di bawah untuk lihat.

  • Kemudian akan keluar pop-out dan klik OK
  • Pergi ke menu tab Edit > Transform >Wrap.

  • Nanti keluar lah line-line pada gambar anda. Ok ,next follow macam dalam gmbar.

  • Ok! Sekarang klik Fisheye tu dan jeng jeng jeng. Gambar pun berubah! 
Yura juga ada cuba pada gambar yang lain. Selalunya gambar pemandangan sesuai guna effect fisheye ni.












Lepas ni jangan sedih-sedih sebab tak dapat beli Fisheye Lens. Boleh edit sendiri lorh dekat photoshop, senang pula tu. Ok terima. Wassalam.



2 comments

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')