Tooltip : Cara Edit Gambar Nampak Cantik


Assalamualaikum semua. Hari tu Yura dapat request dari seorang blogger untuk share macam mana nak edit gambar supaya menjadi lebih cantik. Kalau sebelum ini Yura selalu edit gambar guna photoshop. Sebab, kadang-kadang tu bosan, Yura suka explore benda baru .

Namun begitu,zaman semakin maju. Ramai yang prefer untuk edit gmbar guna smartphone. Ia memang tidak boleh disangkal lagi, edit menggunakan smartphone sebenarnya lebih mudah. Oleh itu Yura juga tidak ketinggalan untuk mencuba.

Terdapat pelbagai aplikasi yang terdapat di dalam smartphone, tetapi aplikasi manakah yang terbaik? Jadi untuk hari ini Yura akan kongsikan applikasi yang Yura rasa terbaik untuk kita cuba.

VSCOCAM

Siapa pernah guna aplikasi ini? Yura rasa pasti ramai pernah cuba. Kepada yang belum, boleh lah install aplikasi ini. Ianya PERCUMA. Seronok bukan? Dengan vscocam, anda boleh edit gambar menjadi lebih berkualiti ala-ala professional. Namun demikian, kita haruslah tahu cara menggunakan vscocam ini. 

Caranya mudah sahaja. Anda boleh mencuba filter yang sedia ada, atau pun guna cara hacks.
Macam mana tu?

  • Pertama sekali anda perlu men-download aplikasi VSCOCAM ke dalam smartphone 
  • Library > Import > Pilih gambar yang anda nak edit
  • Cara guna filter : Terus tekan macam dalam gambar di bawah > Pilih filter yang anda mahukan >SAVE!

  • Cara guna hacks : Boleh google VSCOCAM Hack. Contoh Yura nak buat ~
                 
  • Ikut seperti yang di beritahu dalam gambar untuk mendapat kan effect sedemikian. Cara ini di namakan cara manual.

  • Ok selepas itu boleh klik details untuk lihat semula detail effect manual anda supaya ianya sama :
 

  • Kemuadian SAVE! Mari kita compare kan hasilya.
                                                                  Gambar Original

Guna Filter C1

Guna VSCOCAM Hack

Alhamdulillah selesailah sudah tutorial guna vscocam ni. Boleh lah lepas ni kalau nak upload ke Instagram. Vscocam Hack ada provide pelbagai jenis filter yang menarik. Antaranya :


Ok sekian sahaja. 
Di kesempatan ini Yura nak ucapkan 
Selamat Berpuasa dan Salam Ramadhan Al-Mubarak

7 comments

  1. Name guna cara cmni vscocam hack eh, dh lame saya guna cara cmni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah tulah yg Yura panggil. Tak taulah kot ada nama lain. Btw thanks sudi baca 😊

      Delete
  2. Hai! Nisha ada tag awk untuk satu giveaway. jemput join ya (: http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html

    ReplyDelete
  3. Wahh thank you for sharing this kak Yura! Ramadhan kareem.

    ReplyDelete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')