ToolTips: Notification Unread Comment


Assalamualaikum semua. Seperti yang semua tahu Blogger dah pun tukar appearance and mungkin yang baru buka tu masih blur-blur. Mana tak blur, buka-buka je keluar our own post! Alah tak best nya. Sebab tak macam dulu.


Apa yang buat Yura lagi stress ialah bila ada dah tak tau notification awaiting coment. Bila discover balik rupanya blogger ada letak notification kalau ada awaiting comment. Kepada yang tak tahu awaiting comment tu apa, ianya adalah salah satu fungsi yang Blogger create untuk bagi admin alert kalau ada comment.


Pergi dekat Blogger.com > Nama Blog Anda > Icon Comment 

Macam ni lah kalau ada banyak blog , kadanag-kadang tak perasan. Ok maaf Yura sedikit noob sebab baru tahu. Dah lama tak bedek-bedek blog. Jadi kepada yang tak tahu tu, macam ni lah caranya haha. 

Disebabkan Yura pernah belajar Human Computer Interaction (HCI), bagi Yura design Blogger yang baru ni agak poor sikit. Yura sebagai expert user pun kekok nak guna, apatah lagi kalau novice user. 

Expert user tu bukan nak kata pro tapi terms yang kita guna kepada user yang memang hari-harinya dengan computer. Novice user maksudnya user yang jarang-jarang guna laptop. Buka laptop hanya sekadar surfing internet atau buat benda simple-simple. Haha kalau nak tahu details, boleh belajar HCI.

Ok tu sahajaYura nak kongsikan kali ini. Semoga bermanfaat.


2 comments

  1. Appearance blogger yang baru ni selalu buat saya lupa nak bukak reading list, sebab reading list punyalah jauh nun di bawah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul-betul! Sedih betul mcm ni huhu

      Delete

Awak mehla komen? satu komen pun jadilah :')